Deschis Marți-Duminică 10-17 | Închis Luni și sărbători legale |
Închis acum
Invitata specială a acestei întâlniri a fost Oana Munteanu, meșter de seamă în confecționatul mărțișoarelor, din satul Lungani, comuna Voinești, județul Iași.
Specialiștii de la Muzeul Etnografic al Moldovei au animat, miercuri, 22 februarie, un atelier de mărțișoare, împreună cu elevi de clasa a V-a, de la Școala Gimnazială „G. Călinescu” din Iași.
Atelierul, care s-a desfășurat în sala de expoziții temporare „Petru Caraman” a Muzeului Etnografic al Moldovei, face parte dintr-un amplu program de educație muzeală, intitulat „Meșteșugim” și derulat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu școli din Iași și meșteri populari din întreaga Moldovă.
„Meșteșugim din timp, pentru ca la 1 martie să ne punem mărțișoarele, înainte de a răsări soarele! Răsucim firele timpului și descifrăm rosturi vechi. Vorbim despre Baba Dochia și cojoacele ei, dar și despre rostul mărțișorului. Folosim bănuțul argintiu ca să fim sănătoși și curați tot anul, și răsucim fire albe și roșii sau negre, ca să povestim despre lupta dintre iarnă și vară, viață și moarte, sănătate și boală”, a punctat Ana-Maria Rață, muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Invitata specială a acestei întâlniri a fost Oana Munteanu, meșter de seamă în confecționatul mărțișoarelor, din satul Lungani, comuna Voinești, județul Iași, căreia îi mulțumim pentru implicare și pentru disponibilitatea de a ne împărtăși din tainele acestui meșteșug.
Foto: Vlad Trandafirescu
Vă invităm să vizitați expoziția „Mihail Kogălniceanu – 205 ani de la naștere”, de marţi până sâmbătă, între orele 10.00 și 17.00. Curatorul acestui proiect expozițional este muzeograf Mihaela Tudose.