Deschis Marți-Duminică 10-17 | Închis Luni și sărbători legale |
Închis acum
slide foto palatul culturii
MN_0030-fb_1
IMG_0036-fb_1
DESCOPERĂ
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu"
Constituit în mare parte din donaţii şi achiziţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat şi diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii.
Expoziții temporare
În prezent, Muzeul Stiinței și Tehnicii „Stefan Procopiu” prezintă două expoziții temporare principale:
– „Instrumente de muzică mecanică” o gamă variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios, construit și design, evidențiind, de asemenea multitudinea de modele și suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil).
– „RetroTehnica” – reunește noi obiecte aflate în patrimoniul muzeului, ce ilustrează momente importante în evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.
De asemenea, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată.
DESCOPERĂ
Începuturile Muzeului
Constituit în mare parte din donaţii şi achiziţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat şi diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii.
Dintre care se remarcă piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor (telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune), a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul (maşini de calcul şi calculatoare), dar şi obiecte cu valoare memorială (documente, cărţi de specialitate, fotografii, diplome, aparatură de laborator şi obiecte personale) care au aparţinut unor personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului superior tehnic, precum: Ştefan Procopiu, Petru Poni, Dragomir Hurmuzescu, Paul Postelnicu ş.a. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” a fost înființat în anul 1955, sub titulatura de Muzeul Politehnic, din inițiativa unui grup de intelectuali ieșeni, printre care amintim pe profesorul universitar Ion Curievici (1919-1984) și academicianul Cristofor Simionescu (1920-2007).
Secția Energetica
Prima secţie din cadrul muzeului, a fost deschisă publicului la 1 martie 1961, fiind reorganizată în anii 1980 şi 1992, cu scopul de a prezenta publicului mijloacele de producere şi formele de utilizare ale principalelor tipuri de energie cunoscute de om.
Această secţie cuprinde maşini electrice de curent continuu, utilizate în laboratoarele universităţii din Iaşi la sfârşitul secolului al XIX-lea, maşini de curent alternativ, convertizoare, redresoare şi transformatoare, construite de firme de prestigiu, precum: Gramme Schuckert, Siemens, Ganz, Thomson, Brown-Bovery ş.a. şi lămpi cu arc, care au iluminat, la începutul secolului XX, oraşul Iaşi.
Secția Înregistrarea şi redarea sunetului
deschisă iniţial în două camere, în anul 1966, şi apoi extinsă, în 1972, în cinci încăperi, conservă astăzi în patrimoniul său o unică şi valoroasă colecţie de automate muzicale.
Cutii şi ceasuri muzicale, simfonioane şi polifoane, piane mecanice, patefoane şi gramofoane se fac remarcate prin caracterul lor de mărturii importante pentru istoria înregistrării şi redării sunetului. Utilizate cu precădere în prima jumătate a secolului al XX-lea şi admirate pentru mecanismul muzical ingenios construit şi design, automatele muzicale concentrează viziunea perioadei de început a erei industriale asupra conceptului de entertainment.
Multitudinea de modele şi suporturi de înregistrare (cilindri cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonită, discuri de vinil) îşi (re)găsesc un binemeritat loc al expunerii tematice, în singurul muzeu de acest tip din România. Pentru punerea în valoare a acestei colecţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” organizează o serie de expoziţii tematice, simpozioane şi, o dată la doi ani, Festivalul Internaţional al Muzicii Mecanice, manifestare unică ce reuneşte flaşnetari, alături de muzeografi, restauratori şi specialişti din domeniul muzicii mecanice din ţări precum: Germania, Franţa, Cehia, Elveţia, Chile, Slovenia, Ungaria.
Secţia Telecomunicaţii
Deschisă în anul 1984, deţine o serie de exponate originale ce ilustrează evoluţia istorică a sistemelor de transmitere a informaţiei la distanţă, fiind structurată tematic în patru sectoare: telegrafie, telefonie, radio, televiziune.
Colecţiile de aparate, accesorii şi instalaţii din domeniul comunicaţiilor electrice au fost iniţiate în anul 1958, odată cu achiziţionarea unui radioreceptor cu amplificare directă „Philips” tip 2511, (Olanda 1929), prevăzut cu difuzor exterior.
Un an mai târziu s-au obţinut prin transfer de la Centrul de Radio din Bucureşti, radioreceptoarele „Rodica” şi „Orion”, iar de la Institutul Politehnic Iaşi au intrat în colecţie aparatele de tipul „Standard 3x”, „Philips 2511” şi difuzorul „Philips 2116.”
În acelaşi an, au fost transferate de la P.T.T.R. Cluj, Întreprinderea „Grigore Preoteasa” din Bucureşti şi P.T.T.R. Iaşi o serie de telefoane, telegrafe, centrale telefonice, teleimprimatoare, relee ş.a. Aceste piese reprezentative au constituit nucleul viitoarelor colecţii: telegrafie, telefonie, radio şi televiziune.
Urmare a achiziţiilor, dar şi a donaţiilor efectuate de-a lungul timpului, acest sector conservă astăzi importante piese din domeniul telegrafiei (telegraf Morse), telefoniei (telefoane cu baterie locală şi centrală, centrale telefonice, teleimprimatoare ş.a.), radiotehnicii (radioreceptoare Philips – Olanda, 1929, Telefunnken – Germania, 1929, cu difuzoare exterioare, Atwater¬ Kent – S.U.A., 1930, Pionier, 1953, Simfonia, 1954, Lux, 1957) şi televiziunii (televizor Leningrad T- 2, televizor Rubin 102, ş.a.).
Muzeul chimiei ieșene "Poni-Cernătescu"
În 1991 s-a inaugurat, în casa din strada Mihail Kogălniceanu nr.7B, Muzeul Chimiei ieşene „Petru Poni”, care, din 1994, poartă denumirea Muzeul „Poni-Cernătescu”. Această extindere a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” a fost posibilă prin intermediul donaţiilor prof.univ.dr.Margareta Poni (din anul 1971), fiica savantului, şi ale nepoatei lui Petru Poni, doamna prof. Florica Mageru (1974).
Donaţiile au inclus clădirea principală şi parcul, mobilier, colecţii de diplome şi medalii, tablouri, cărţi de specialitate şi beletristică ş.a.
Muzeul „Poni – Cernătescu” din cadrul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” reprezintă primul compartiment care a beneficiat în perioada 2009-2011 de o amplă remodelare tematică a expoziţiei permanente, fiind distins cu Premiul ICOM pentru reamenajare expoziţională în 2012.
Secția Mineralogie - Cristalografie
În anul 1997, prin intermediul donaţiilor şi achiziţiilor oferite muzeului de către cunoscutul colecţionar Constantin Gruescu din Ocna de Fier, jud.Caraş-Severin, s-a înfiinţat cea de a patra secţie, „Mineralogie – Cristalografie”. Astăzi, ca urmare a unei ample reorganizări tematice, la demisolul Muzeului „Poni-Cernătescu” s-a reconstituit un interior de mină de secol XIX.
Acolo colecţia de mineralogie-cristalografie îşi regăseşte în loc binemeritat, fiind expusă alături de mostrele mineralogice cercetate şi studiate de Petru Poni.
Secţia Computere
În anul 2004 şi-a deschis porţile Secţia Computere. Primele maşini mecanice de calcul au intrat în colecţie în anul 1975, prin transfer de la Liceul Economic din Galaţi şi Institutul Central de Informatică Bucureşti. A urmat apoi transferul unor sisteme de calcul de la „Rompress” (România), precum şi donaţia „Florin Pantelimonescu”, compusă din sisteme de calcul, componente şi documentaţie din perioada 1964-1990, care constituie nucleul expoziţiei permanente.
În viitor, se preconizează ca Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” să răspundă interesului în permanentă creştere al publicului printr-o diversificare a ofertei expoziţionale, având ca obiectiv optimizarea receptării de către vizitatori, prin crearea noii secţii „Imprimarea şi redarea imaginilor fixe şi mobile”, dar şi prin conservarea şi valorificarea clădirii monument de patrimoniu industrial – Depozitul de tutun – în vederea înfiinţării primului muzeu de Arheologie Industrială din România.
DESCOPERĂ
Opere de interes
În prezent, Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu" din Iași tezaurizează piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor, a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul.
Orchestrion cu 6 instrumente muzicale VALSONORA; Producător: Sächsischen Orchestrion Fabrik F.O.Glass - Klingenthal, Germania - 1905
Pian mecanic Piano Melodico cu cartelă perforată; Producător: Giovanni Racca, Franţa, 1890-1900
Orchestrion cu pian şi 3 viori Hupfeld Phonolist Violina, Model B; Producător: Ludwig Hupfeld A.G. Leipzig - Germania, 1918
DESCOPERĂ ÎNCEPUTURILE TEHNOLOGIEI
Planifică-ți vizita la Muzeul Științei și Tehnicii
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu" - ce cuprinde peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii- te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Științei și Tehnicii
Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.
Marți – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)
Luni Închis
Sărbători legale Închis
30 Noiembrie & 1 Decembrie Deschis – INTRARE GRATUITĂ
PLANIFICĂ VIZITA
Achizionează din timp biletele online
Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!
Cum ajungi la noi?
- Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași România, 700028
Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” își are sediul în incinta Palatului Culturii Iași. În fața palatului există o parcare cu plată pentru autovehicule. Pentru biciclete există o parcare în laterală. Palatul Culturii din Iași este o clădire monument istoric. Vă rugăm să nu parcați în apropierea zidurilor. Mulțumim!
Transport public
Tramvai: Liniile 1, 9, 13 stația Palatul Culturii
Autobuz: Liniile 28, 41 stația Palatul Culturii
PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Accesibilitate și incluziune
Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.
Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.
ISTORIA PRINDE VIAȚĂ
Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum la Muzeu
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu" este gazdă a numeroase expoziții care valorifică Patrimoniul Cultural Național.
Ai nevoie de informații suplimentare?
Contactează-ne
Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu"
- Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași România, 700028
- +40 232 275 979
- +40 332 408 166
- contact@palatulculturii.ro