Deschis Marți-Duminică 10-17     |      Închis Luni și sărbători legale     |      Închis acum
A A A
Deficiențe de auz Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
DESCOPERĂ

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Hârlăului.

Istoricul clădirii

Construcţia datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut unui descendent al logofătului Tăutu. În decursul anilor, construcţia a suferit unele modificări, dar nu esenţiale. Astfel, din 1875 şi-a schimbat funcţiunea din reşedinţă boierească în sediu al Oficiului Poştal, printre primele din ţară.
Construcţia şi-a menţinut această funcţie de sediu al Oficiului Poştal, fiind cunoscută sub denumirea de „Casa Poștei”, până în anul 1983. De la această dată, cunoscută fiind ca monument istoric, a trecut sub jurisdicţia Primăriei oraşului Hârlău, amenajându-se aici Muzeul de istorie şi etnografie. Ca muzeu, a trecut apoi în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, de la data de 22 mai 1990, conform Deciziei nr. 334 a Primăriei oraşului Hârlău. Începând din data de 10 decembrie 1999 la acest monument istoric au început să se execute lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă. Cu prilejul lucrărilor efectuate, au fost date la iveală noi spaţii de la demisol (umplute, anterior, cu pământ), demonstrându-se astfel că întregul demisol a fost locuit, ori servea drept spaţiu de depozitare a alimentelor.

Repere etnologice

Muzeul Viei şi Vinului din Moldova a fost inaugurat la data de 20 iulie 2006 şi oglindeşte prezenţa acestei băuturi miraculoase în viaţa omului de la naştere până la moarte. Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Hârlăului.
Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, muzeul reușește să prezinte publicului imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai. Urmărind ideea de viață și continuitate, primele trei săli ale muzeului surprind prezența vinului în cadrul celor trei mari momente de trecere din existența omului: nașterea – cu botezul, nunta, moartea – cu înmormântarea. Astfel sunt prezentate obiecte originale, alături de sugerarea unor obiceiuri și credințe – practici mitico-magice specfice acestor momente.

Simbolism

Trecând mai departe prin muzeu, vizitatorii au ocazia să se „odihnească” la răscruce de drumuri, în han sau ratoș – locul unde se întâlneau, cel mai adesea, drumeții de altă dată. Muzeul reușește astfel să readucă în discuție vechiul „drum al vinului”: din cramă în pivniță, din pivniță în piață, târg, iarmaroc sau chiar peste hotarele țarii. Călătoria este completată prin prezentarea mijloacelor de transport și de păstrare a vinului.
Urmărind rolul firesc al vinului, vizitatorii fac cunostință cu „universul domestic” al țăranului – cel care produce vinul. Astfel, se prezintă interiorul unei gospodării din zona Hârlăului – interior tradițional prezentat cu toate elementele sale definitorii: vatra, colțul de pat, cel de masă și cel pentru păstrarea vaselor și alimentelor. Holul de la demisol adăpostește instalațiile tehnice, prezentate cât mai real și natural. La finalul parcursului muzeal, vizitatorii au ocazia să cunoască și să înțeleagă din poveștile vinului, cu misticul ce-l definește.
DESCOPERĂ VIAȚA COMUNITĂȚILOR ARHAICE

Planifică-ți vizita

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău - ce reînvie cultura și datinile comunităților tradiționale românești - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Viei și Vinului din Hârlău

Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.

Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)

Luni – Marți Închis

Sărbători legale Închis

30 Noiembrie & 1 Decembrie Deschis – INTRARE GRATUITĂ

ORGANIZEAZĂ-ȚI TIMPUL EFICIENT ȘI​

Achizionează din timp biletele online​

Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!
No Products Found

Cum ajungi la noi?​

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.

 

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Vezi informații

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară la muzeu

Muzeul este gazdă a diferite expoziții și evenimente ce valorifică opere de artă din Patrimoniul Cultural Național.
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.​
Muzeul Viei și Vinului din Hârlău
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.